MaranathaMedia.cz

Jak soudíte, 6. kap

Vytvořeno Pro 09, 2022 Od Adrian Ebens v Boží charakter
Přeložil JS
248 Přečtení

předchozí díl zde

6. Země je prokletá kvůli tobě

Drželi jste někdy v ruce různé druhy semen? Dokážete říct, co z každého semínka vyroste? Abyste dokázali určit, co přesně konkrétní semínko vyprodukuje, je potřeba vycvičené oko. Pokud nemáme žádné předchozí znalosti o tom, co se v semínku nachází, musíme ho zasadit, zalévat a sledovat, jak roste, abychom se dozvěděli, co se v semínku nachází. Až se objeví jeho květ nebo plod, pak můžeme zakusit jeho ovoce a ochutnat jeho účinek a poznat, zda je dobré, nebo špatné (Mt 7:16-20).

Zlé semeno, které bylo v Adamovi, potřebovalo růst a on potřeboval ochutnat jeho duchovní ovoce, aby mohl rozpoznat identitu/charakter semena a zjistit, zda je dobré, nebo zlé.

A Adamovi řekl: „Protože jsi uposlechl svou ženu a jedl jsi ze stromu, o kterém jsem ti přikázal: Z toho nejez, budiž kvůli tobě prokleta země: S námahou z ní budeš jíst po všechny dny svého života. Bude ti vydávat trní a bodláčí a budeš jíst polní rostliny. V potu své tváře budeš jíst chléb, dokud se nenavrátíš do země, neboť jsi z ní vzat. Prach jsi a do prachu se navrátíš.“ Genesis 3:17-19

To prokletí, které dopadlo na zemi, nepocházelo od Boha; to prokletí existovalo v Adamově srdci a vstoupilo do země skrze jeho roli vládce, jenž má nad zemí vládu. Adam však nevěděl, že jeho srdce je plné prokletí.

Když se satan přel s Bohem o Jóbovu povahu (charakter), byl si jistý, že z Joba může tuto kletbu vymáčknout. Toto jsou Satanova slova k Bohu:

Cožpak ty jsi neohradil jej [Joba], jeho dům a všechno, co má, ze všech stran? Nepožehnal jsi dílo jeho rukou a nerozhojnil se jeho statek na zemi? Avšak vztáhni nyní svou ruku a zasáhni vše, co má; určitě ti bude do tváře zlořečit! Jób 1:10-11

Bůh Jobovi velmi požehnal. Satan doufal, že když nechá na Joba dopadnout neštěstí, může z něj vyloudit prokletí, které Job zdědil po Adamovi. Poté, co Job přišel o všechno, včetně svých dětí, ta kletba skutečně vyšla, ale ze rtů Jobovy ženy:

jeho žena mu řekla: Ty se stále držíš své bezúhonnosti? Zlořeč Bohu a zemři! Job 2:9

Když mluvíme o stavu lidstva, Pavel to říká jasně:

jak je psáno: »Není ani jednoho spravedlivého, není rozumného, není člověka, který by hledal Boha, Všichni se uchýlili, stejně se stali nepotřebnými; není člověka, který by činil dobře, není ani jediného. Otevřeným hrobem jest jejich hrdlo, svými jazyky klamou, hadí jed jest pod jejich rty; jejich ústa jsou plna kletby a hořkosti. Římanům 3:10-14. (Žilka)

Bůh věděl, že kletba a hořkost v Adamově srdci se projeví v semenech, která zasel; ať už to byla semena jeho slov, jeho sperma nebo semena botanického světa. To vše bude projevovat prokletí v jeho srdci vůči Bohu. Bůh Adamovi s láskou dopřál čas, aby viděl účinky semene, které v něm bylo. Aby mohl Adamovi tento čas poskytnout, musel Boží Duch přebývat s Adamem a snášet jeho každodenní kletby a hořkost, aby ho udržel naživu dostatečně dlouho na to, aby porozuměl tomu semenu, které v něm bylo.

Adam vložil semeno do své ženy, která byla stvořena z žebra jeho samého, který byl stvořen z prachu země. Z této "matky země" vzešel Kain k obrazu svého otce Adama a své matky Evy. Když se Adam bránil tím, že Bohu řekl, že problém způsobila žena, kterou stvořil Bůh, Adam proklel nebe i zemi. Země, z níž byla Eva stvořena, byla Adamem prokleta. Pozemská žena bude pěstovat Adamovo sémě a výsledky budou vidět.

Když Adam pohlédl na zkrvavené tělo svého syna Ábela, s hrůzou spatřil ovoce prokletí, které v něm bylo. V Kainovi vyrostlo sémě jeho otce, který soudil a odsoudil Boha a předvedl jej v tom, že soudil, odsoudil a zabil svého bratra Ábela. Nyní Adam mohl okusit ovoce svého vlastního zasetého semene.

Viděl by Adam v tomto činu zvětšené (rozšířené) ovoce svého vlastního zlého semene? Nebo by nechal toto zlo dál růst tím, že by Kaina za jeho špatnost soudil a odsuzoval?

Všechno živé v zahradě žilo pod Adamovým prokletím. V zahradě nebylo místo, kde by nebylo slyšet Adamův hlas. Jeho tón (zvuk) se rozléhal po celé zahradě a jeho slova až na její okraj. (srov. Žalm 19:3.4). Vlivem Adamova hlasu se zvukové vlny, které se od něj nesly, nabourávaly do jemného stvoření, jež bylo stvořeno k přijímání hlasu požehnání.

Hle, dostal jsem příkaz žehnat; on požehnal, nemohu to změnit. Num 23:20

Dlouho předtím, než Kain odsoudil a zavraždil Ábela, zjevil Bůh Adamovi další odraz prokletí, které v Adamovi bylo. V symbolu prokletí fíkovníku učil Ježíš učedníky o sebe-určující kletbě, která spočívá na židovském národě a která povede k jeho záhubě, pokud nebude činit pokání. Podobně jako Kristus použil prokletí fíkovníku k poučení, tak Bůh použil symbol zabitého beránka, aby odhalil sebeurčující prokletí, které spočívalo na Adamovi a které povede k jeho zničení, pokud nebude činit pokání.

A Hospodin Bůh udělal Adamovi a jeho ženě kožené suknice a oblékl je.  Genesis 3:21 

Tyto suknice, které Adam a Eva dostali, byly získány na úkor života nevinného zvířete. Krátce po této události se dozvídáme, že Ábel přinesl ze svého stáda beránky, aby je obětoval Hospodinu. Ábel se o postupu obětování beránka dozvěděl od svého otce. Bůh Adamovi ukázal, co Adam dělá jeho Synu tím, že ho naučil zabíjet beránka.

Oběti a dary sis neoblíbil, ale uši jsi mi otevřel: Nechtěl jsi oběti za hřích ani zápaly! Žalm 40:7 (B21) 

protože jsem vašim otcům v den, kdy jsem je vyvedl z egyptské země, ohledně zápalné oběti a obětního hodu nic neřekl ani nepřikázal. Toto jsem jim však přikázal: Poslouchejte mě a budu vaším Bohem a vy budete mým lidem. Choďte jenom po té cestě, kterou vám přikáži, aby se vám vedlo dobře. Jeremiáš 7:22-23

Bůh nevyžadoval tuto oběť, aby ho uspokojila; Bůh se nad Adamem smiloval a ukázal mu, co je v jeho srdci.[1] To dalo Adamovi příležitost činit pokání. V zabitém beránkovi mohl Adam spatřit ovoce svého odsuzujícího soudu - to vedlo ke smrti, a co hůř, ke smrti Nevinného. 

To semeno, které bylo v Adamově srdci, se projevilo smrtí beránka. Ve smrti beránka se zjevil Adamův skrytý motiv soudit, odsoudit a zabít Božího Syna.

pokračování zde

 


[1]                  Více o tomto tématu najdete v brožuře Kříž prozkoumaný a Kříž střetnutý, která je k dispozici na webu maranathamedia.cz