Síla pravdy mění mozek

Vytvořeno Led 02, 2023 Od Tim Jennings v Obecné

 

zdroj: Květen 10, 2018 Blogy, Zdraví mozku a těla, Integrace Bible, Věda a životní zkušenosti od: Tim Jennings, M.D.

Jeden z online posluchačů nám poslal tento velmi zajímavý citát z knihy Touha věků:

Kristus tím potvrdil, že Jeho slovo je samo o sobě klíčem, který odmyká tajemství těm, kdož jsou ochotni jej přijmout. Toto slovo má samo-doporučující sílu a tohle bylo ono tajemství šíření Kristova království pravdy. Kristus chtěl, by Pilát pochopil, že jen tehdy, přijme-li pravdu a osvojí-li si ji, může se jeho zkažená povaha (přirozenost) napravit. (str. 727.)

Může být skutečně pravda, že pochopení a přijetí pravdy nás může změnit? Může zvnitřněná pravda skutečně zrekonstruovat naši povahu či přirozenost?

Ježíš řekl: "Poznáte pravdu a ta pravda vás osvobodí." (Jan 8:32)

Od čeho nás ta pravda osvobozuje? Od lží, zkreslených informací a nepochopení, které způsobují strach, nejistotu a pochybnosti, což vede k sobectví. A kde se odehrává boj o osvobození od lží, zkreslení, strachu a nejistoty? Ve vaší mysli!

Ježíš v metafoře učil, že když si tuto pravdu, kterou Kristus přináší, osvojíme (vstřebáme), tak získáme (obdržíme) život.

„Já jsem ten chléb života. Kdo přichází ke mně, jistě nebude hladovět, a kdo věří ve mne, nebude nikdy žíznit.  ... Já jsem ten živý chléb, který sestoupil z nebe. Kdo jí z tohoto chleba, bude žít na věčnost. A chléb, který já dám za život světa, je mé tělo.“ ... „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a nebudete-li pít jeho krev, nebudete mít v sobě život. Kdo jí mé tělo a pije mou krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den. Neboť mé tělo je pravý pokrm a má krev je pravý nápoj. Kdo jí mé tělo a pije mou krev, zůstává ve mně a já v něm." (Jan 6:35, 51, 53-56)

Chléb se po přijetí do těla rozkládá na molekuly, které se stávají stavebními kameny různých tkání našeho těla – tento chléb se stává naším tělem. Stejně tak Ježíš, který je Slovo, jež se stalo tělem, je zdrojem veškeré pravdy. Když "pozřeme" Slovo, Boží pravdu, jak ji zjevil Ježíš, stanou se tyto pravdy stavebními kameny našich myšlenek, konceptů, víry a perspektiv, které formují naše hodnoty a utvářejí naše charaktery. My se měníme podle vnitřního ztotožnění se s touto pravdou! Moderní neurověda a kvantová mechanika umožňují nahlédnout do toho, jak nás mění to, čemu se rozhodneme věřit.

Náš mozek je úžasný kvantový počítač, který se skládá ze 100 miliard neuronů a více než bilionu podpůrných buněk. Každý neuron může mít až 10 000 spojení (dendritů) s jinými neurony. To je více než 40 kvadrilionů vzájemných propojení!

Čtyřicet kvadrilionů je číslo tak obrovské, že je opravdu mimo naše chápání, ale zkusme se nad ním zamyslet. Většina z nás si dokáže představit jeden milion (1 000 000). Kdybychom se chtěli vrátit v čase o jeden milion vteřin, vrátili bychom se pouze o 11,5 dne zpět. Tisíc milionů je 1 miliarda (1 000 000 000); kdybychom se vrátili v čase o jednu miliardu sekund, dorazili bychom 35 let do minulosti. Tisíc miliard je bilion (1 000 000 000 000); kdybychom se vrátili v čase o 1 bilion vteřin, ocitli bychom se 31 000 let před Kristem. A tisíc bilionů je kvadrilion (1 000 000 000 000 000); kdybychom se vrátili o jeden kvadrilion sekund nazpět, ocitli bychom se 24 milionů let v minulosti. Čtyřicet kvadrilionů sekund zpět v čase by bylo téměř 1 miliarda let před naším letopočtem.

Těchto 40 kvadrilionů propojení v našem mozku tvoří především dendrity. V každém neuronu je 10 milionů mikrotubulů a každý mikrotubul se skládá z miliard molekul tubulinu, které se zase skládají ze 445 aminokyselin, jež jsou tvořeny různými atomy, z nichž mnohé sdílejí elektrony.

Uvnitř těchto kvadrilionů dendritů s miliony mikrotubulů tvořených miliardami molekul tubulinu tvoří atomy společná elektronová mračna. Tato mračna existují v oblastech nejistoty, dokud se nad něčím nezamyslíte a nevytvoříte si závěr, nějaké přesvědčení, dokud nepřijmete pravdu - nebo lež. Vaše rozhodnutí něčemu věřit způsobí, že se ta elektronová mračna na různých místech dendritů zhroutí. Tohle zase způsobí tvarovou změnu ve struktuře mikrotubulů, která upevní vzpomínku nebo přesvědčení (víru) v mozku. Vaše přesvědčení a vzpomínka jsou uloženy v mozkové tubulinové struktuře, dokud se nestane něco, co vás přiměje to přesvědčení nebo tu vzpomínku znovu prozkoumat nebo přehodnotit a dojít k jinému závěru. Takto se ukládají vzpomínky, přesvědčení a utváří myšlení (postoje).

Je to zkoumání důkazů, fakt a pravd, sami o nich přemýšlíme a rozhodujeme se pro pravdu, že tak provádíme změny v mozku. To je také důvod, proč se někteří lidé zdají být nepřípustní vůči nové pravdě; když se předtím rozhodli věřit lži a pak tuto falešnou víru posilují dalšími rozhodnutími jednat podle ní, a to způsobuje, že se tato falešná víra nebo lež v mozkových strukturách upevňuje. Aby pravda ovlivnila takový způsob myšlení neboli postoj (mysl, která je nastavena na určitý názor), musí dojít k události, která je pro daného člověka významná a která ho motivuje k přehodnocení jeho dosavadního názoru.

Proto nám Bible říká, že se máme radovat ze zkoušek, protože nám pomáhají budovat charakter. Bible říká, že když přijdou těžkosti, na které nemáme odpověď a které neodpovídají našemu současnému chápání, naše mysl se dostává do období nejistoty. Právě tehdy máme příležitost dozrát a zvítězit. V této pozici nejistoty můžeme vyhodnocovat nové myšlenky, pravdy a skutečnosti, a pokud si je vybereme, rosteme ve svém chápání, charakteru a zralosti a náš mozek tento růst registruje a uchovává.

Když se objeví nové myšlenky, které neodpovídají našemu dosavadnímu chápání, rozhodujeme se: buď přehodnotíme a na základě nových důkazů, nových poznatků a nových důvodů změníme své dosavadní chápání, čímž změníme různé konformace mikrotubulů, nebo nové chápání odmítneme, čímž se předchozí přesvědčení ještě více upevní.

Jsme skutečně neuvěřitelné bytosti, stvořené k obrazu našeho úžasného Boha, se skutečnou schopností myslet a rozhodovat se. Povzbuzuji vás, abyste přijímali potravu v podobě Slova, onu pravdu, jíž zjevil Ježíš; abyste se stali mysliteli, sami zhodnotili důkazy a rozhodli se přijmout a uplatnit pravdu ve svém životě, a tak se proměnili obnovením své mysli!